Overzicht bouwmaterialen

Staal

Staal is constructief het sterkste bouwmateriaal, het kan trek en druk opnemen. Maar bij brand verliest staal zijn sterkte en het materiaal is relatief duur.

Lees meer over staal

Beton

Betonnen constructies zijn in de bouw niet weg te denken, bijna alle onderdelen van een gebouw zijn in beton uit te voeren.  Door de samenstelling aan te passen, is beton van hoge sterkte mogelijk. Maar betonnen constructies zijn slecht in staat trekspanningen op te nemen. Hiervoor wordt ijzer (wapening) in de beton toegepast. De constructeur bepaalt de afmetingen van het constructieve onderdeel, de betonkwaliteit en de toe te passen wapening.

Lees meer over beton

Hout

In de woningbouw zijn de houten kapconstructies niet weg te denken, houten vloeren en gevelelementen worden ook regelmatig toegepast.  Hout is een ideaal bouwmateriaal: het is eenvoudig te verwerken, het isoleert en is esthetisch verantwoord. Maar de sterkte is beperkt.

Lees meer over hout

Metselwerk

Metselwerk is traditioneel een veelgebruikt materiaal maar het kan alleen drukkrachten opnemen (net als beton). Verder is  metselwerk niet te wapenen! Met metselwerk is het daarom moeilijk (arbeidsintensief) een overspanning te maken. De enige mannier om dit toch te doen is door een (parabolische) boog te maken (denk aan kathedralen) of een stalen of betonnen latei toe te passen.

Lees meer over metselwerk